denenarmadekocken.blogg.se

Raw superpizza

Publicerad 2013-06-27 23:34:00 i Huvudrätter, Rawfood,

Obeskrivligt gott (eller "som en kulinarisk regndans" som min pojkvän kallade det, vad nu det ska betyda).
Låt dig inte skrämmas av den långa torkningsprocessen, det är väldigt lite jobb egentligen. Gör en stor sats pizzabotten och spara i frysen, bara att ta fram ett tag innan servering och slänga på favorittoppingen.
Pizzabotten (4-5 portioner):
5 dl blötlagt bovete (ungefär 2,5 dl torrt bovete)
2,5 dl solroskärnor
1 dl linfrön
3/4 dl soltorkade tomater (blötlagda)
1½ vatten av de soltorkade tomaterna
½ dl olivolja
1 tsk havssalt
1,5 tsk agavesirap
1 msk torkad basilika eller ½ dl färsk
1½ tsk torkad oregano
En nypa timjan
Blötlägg bovetet i en skål övertäckt med en tehandduk över natten.
Om du vill grodda den (för att det är svinnyttigt) så häll det efter blötläggningen i ett durkslag (med tehandduk över) och låt stå ett dygn till. Skölj av den emellanåt (morgon, ett par gånger under dagen, innan du går och lägger dig och på morgonen igen). När bovetet fått små svansar är det klart!
Ta fram matberedaren. Mixa bovetet till en smet och lägg i en annan skål. Mixa nu solroskärnor och linfrön till ett grovt mjöl. Lägg över i boveteskålen. Mixa ihop resterande ingredienser tills slätt och häll över i skålen. Blanda ordentligt. Bred ut till ett jämt lager på bakplåtspapper. Sätt in i ugnen på 70 grader med luckan på glänt. Sänk till 50 grader efter en timme och låt torka tills du kan vända på smeten. Torka andra sidan. Detta kan ta lång tid (8-12 timmar), så låt det göra det. 
 
Tomatsås:
2 dl soltorkade tomater (blötlagda tills mjuka) + 1-2 matskedar av vattnet
1 tomat eller 4 cocktailtomater
En näve färsk basilika
1 dadel
1 msk olivolja
Salt och peppar
Kör i matberedare tills såsen blir slät (någorlunda åtminstone).
 
Bred på tomatsåsen på din pizzabotten och toppa med några klickar mandelost tillsammans med exempelvis paprika, rödlök och färsk spenat. 
 
Groddat bovete.
 

Rågod curry

Publicerad 2013-06-26 14:25:00 i Huvudrätter, Low carb, Rawfood,

Raw vegansk low-carb jättefräsch "nudel"curry. Jag gick från att ogilla curry till att ha en ny favoriträtt. Jag är frälst.
 
För ungefär 3 portioner:
1/4 vitkålshuvud
1-2 morötter
Ett par nypor salt

Skär vitkålen i tunna remsor. Gör detsamma med morötterna, detta är enklast med en potatisskalare. Lägg allt i en skål och strö över salt. Vänd runt det några gånger så saltet fördelas.
 
För såsen:
½ dl mandelost
½ mogen avokado
6 st halva soltorkade tomater (blötlagda i varmt vatten några minuter)
3-4 msk vatten (gärna det från de soltorkade tomaterna)
En liten näve valnötter
Kryddor. Jag använde dessa (gurkmejan och cayennepepparn bör användas lite mer blygsamt):
Hacka de soltorkade tomaterna och valnötterna grovt. Blanda samman mandelost, avokado och vatten till en någorlunda jämn smet. Blanda i tomater, nötter och smaka av med kryddor. Var ganska generös med curryn och paprikakryddan. Apelsinpeppar är perfekt för en fräsch stark smak men går att bytas ut mot malen svartpeppar och några kläm på en lime (eller kanske lite ingefära?).
Häll smeten över "nudlarna" och rör om noggrant. 
Servera med tomat och toppa med exempelvis thaibasilika!
 
 

Hallon- och chiasylt

Publicerad 2013-06-25 18:50:00 i Enkelt, Frukost, Low carb, Mellanmål, Rawfood,

Går jättefort att slänga ihop, är supernyttigt och smakar helt fantastiskt, utan varken socker eller tillsatser.
 
Du behöver:
3,5 dl hallon (jag använder frysta som jag tinar upp)
3 msk chiafrön
1,5-2 msk agavesirap (kan bytas ut mot lönnsirap)
 
Rör ihop ingredienserna i en skål.
Mosa hallonen lite för den önskade syltkonsistensen. Häll i en burk och ställ in i kylskåpet.
Sylten blir bäst om den får stå några timmar så chiafröna hinner svälla ordentligt. Går att förvara i kylskåpet i ungefär 2-3 veckor.
 
 

Mandelost

Publicerad 2013-06-24 18:15:00 i Enkelt, Huvudrätter, Mellanmål, Rawfood,

Raw vegansk ost gjord av mandel. Det är enkelt att göra och utöver blötläggningen går det fort också!
 
Du behöver:
2 dl mandlar
2 msk olivolja
2 msk limesaft
1 vitlöksklyfta
1 nypa havssalt
Lite peppar om du känner för det
 
Blötlägg mandlarna i vatten över natten. Sedan häller du av vattnet och skalar dem. Mixa i matberedare tillsammans med resten av ingredienserna. Konsistensen ska vara slät, detta kan ta ett tag. Håll ut. Smaka av så du trivs med resultatet. Förvara i kylen.
 
 
Gjorde nyss en pizza på tortillabotten med spenat, rödlök, fake-bacon, soltorkade tomater, körsbärstomater och några klickar mandelost. Sååå gott.
 

Raw hallonsorbet på minuten

Publicerad 2013-06-22 00:14:00 i Efterrätter, Enkelt, Mellanmål, Rawfood,

Detta, ackompanjerat med några rawfoodbollar, blev midsommarens efterrätt!
För två portioner:
1 banan
4 dadlar
ca 2½ dl frysta hallon
Mixa slätt med stavmixer och häll i fina glas. Riv över lite limeskal (mest för estetiken) och servera!
 

Amazeballs

Publicerad 2013-06-20 15:02:00 i Efterrätter, Enkelt, Low carb, Mellanmål, Rawfood,

Tre typer av rawfoodbollar. Proteinrika, nyttiga och jäääättegoda.
Hitta din favorit eller kom på en egen mästerblandning (men dela med dig i så fall)!
Mina favoriter (vänster på bild):
25 g cashews
25 g mandel
2-3 dadlar
1 msk kakao
1½ msk gojibär
1 msk kokosolja
En nypa vaniljpulver
En nypa kardemumma 
Ungefär 1 tsk kanel (och ytterligare att rulla i)
Kör allt i matberedare (kan vara bra att köra nötterna en kort stund först) och rulla till bollar. Rulla i kanel. Förvara i kylen.
 
Kokosbollar (mitten):
1 msk solrosfrön
30 g cashews
20 g valnötter
1 msk gojibär
2-3 dadlar
1 msk kakao
1 msk kokosolja
Riven kokos att rulla i
Mixa. Rulla. Kokos. Kylen eller munnen.
 
Nougatchokladbollar (höger):
1½-2 dl hasselnötter
1-2 msk kakao
2 msk hasselnötsmör (kan bytas ut mot kokosolja. Eller nutella?)
2 msk gojibär
2 tsk agavesirap
2 dadlar
En nypa havssalt

 

Morotskaksmousse

Publicerad 2013-06-18 22:32:04 i Efterrätter, Low carb,

Morotskaka i ny(ttig) tappning!
Morotsmousse (4 port):
3 morötter
9 dadlar
2 tsk kanel
2½ msk kokosolja
½ tsk vaniljpulver
Mixa morötter och dadlar till en smet i matberedare. Tillsätt resterande ingredienser och mixa ihop. Förvara i kylen fram till servering. Toppa med frosting!
 
Frosting:
Philadelphiaost (vilken fetthalt som helst)
Agavesirap
Rivet limeskal
Lite vaniljpulver
 

Hallonremmar

Publicerad 2013-06-18 22:12:00 i Efterrätter, Enkelt, Mellanmål, Rawfood,

Helt raw helnyttiga godisremmar!
För ungefär 20 st:
500 gram hallon (frysta eller färska)
2 bananer
15-20 dadlar (efter smak)
Tålamod
Ingredienserna ska mixas ihop med stavmixer och smetas ut till ett ½ cm lager på bakplåtspapper. Tillsätt tålamod och ställ in i ugnen i 50 grader med luckan på glänt i 8-10 timmar. Vänd på kakan när det går och torka andra sidan också. Konsistensen ska vara "läderaktig" och inte kletig. Klipp sedan till remmar!
 
 

Färgglad halloumi"burgare"

Publicerad 2013-06-12 20:51:00 i Enkelt, Huvudrätter, Low carb,

Ett salladsblad, en klick tsatziki, zucchini, halloumi, tomat, rödlök och färsk basilika.
Ett skitbra sommarrecept för dig som inte vill göra grillkvällen till en gravplats (eller äta bröd för den delen). Salladsbladen fungerar som substitut för bröd, så det går bra att använda det om du vill ha rätten matigare.
 
Tsatziki:
10 cm gurka
1 vitlöksklyfta
2 dl matyoghurt
½ tsk salt (eller lite mer om du använder örtsalt)
Svartpeppar efter smak
 
Riv gurkan grovt och blanda med resterande ingredienser i en skål.
 
För 4 portioner:
2 paket halloumiost
1 rödlök
2 tomater
1 zucchini
Blad av isbergssallad
Färsk basilika
Olivolja
Salt och peppar
 
Skiva tomater och rödlök, lägg vid sidan till senare. Skiva zucchinin (gärna diagonalt så de blir lite större) och halloumiosten i centimeterstora skivor. 
För grillen: Pensla zucchini och halloumi med olivolja och grilla några minuter på vardera sida.
Annars: Stek zucchini och halloumi i olivolja. 
Krydda zucchinin med lite salt och peppar.
Servera på fina salladsblad med tomat och rödlök. Glöm inte basilikan!
 
 

Sesamkakor

Publicerad 2013-06-12 18:09:00 i Bakning, Efterrätter, Enkelt, Mellanmål,

Jag har varit sugen på sesamkakor jättelänge men dragit mig för att köpa de i affären eftersom de innehåller både glukossirap och socker. Så idag testade jag att göra egna! Det var görlätt och gick förvånansvärt fort.
 
Du behöver:
3 dl sesamfrön (oskalade är nyttigare!)
2 dl riven kokos
1 dl honung
1 kryddmått salt

Släng i alla ingredienser i en stekpanna. Stek på medelvärme under omröring i ungefär 10 minuter. Honungen ska karamelliseras, då den gjort det ska smeten bytt färg från blek till gyllene. Var försiktig så det inte bränns bara! Sleva över smeten på ett bakplåtspapper och lägg ytterligare ett ark bakplåtspapper ovanpå. Kavla ut smeten till en ½ cm tjock kaka.
Låt svalna. Om du, som jag, är perfektionist kan du skära kakan i jämna bitar med en kniv efter några minuter. Ett lite mer tidskrävande och klibbigare alternativ. Annars är det bara att vänta tills den stelnat helt och bryta loss bitar!
Jag testade att smälta några rutor mörk choklad (72%) och bre ut över halva kakan då den svalnat en stund. Skitgott!
 

Egen mörk choklad

Publicerad 2013-06-10 22:14:00 i Bakning, Efterrätter, Enkelt, Low carb, Mellanmål, Rawfood,

Sockerfri, vegansk, raw och jätteenkel!
 
Du behöver:
1 dl smält kokosolja (den smälter i 25 graders värme)
1 dl kakao
½ dl agavesirap
1 nypa salt (jag valde havssalt)
 
Blanda ihop alla ingredienser till en slät rinnig smet. Häll i formar. Jag valde dessa iskubsformer:
Ställ in i frysen i 20 minuter. Tryck ut chokladen ur formerna (de kan få lite konstig färg efter att ha legat i frysen). Klä in i folie och förvara i kylen. Servera vid rumstemperatur!
Använd detta som ett basrecept och testa att göra olika sorters choklad! Varför inte med tranbär eller nötter?
 

Multivitaminpulver

Publicerad 2013-06-09 19:49:00 i Frukost, Mellanmål, Smoothies,

Brännässlor är med all rätt hatade, men de är även något av det nyttigaste vi kan hitta i vår trädgård.
Nässlorna är proteinrika och innehåller bland annat vitamin A och C, järn, kalcium, kalium och magnesium. De fungerar som anti-inflammatoriska, kolesterolsänkande och för att stärka immunförsvaret.
Jag är trött på den gamla vanliga nässelsoppan och ville testa någonting annorlunda.
 
Eget multivitaminpulver:
1. Plocka nässlor
Om de redan hunnit växa sig stora så knipsa bara av toppen, de unga bladen.
2. Torka
Bred ut på en handduk och låt dem stå varmt och torrt i några dagar, vänd på dem ett par gånger. Du kan även lägga dem i ugnen på 50 grader med luckan på glänt, detta tar istället bara några timmar. Bladen ska bli frasiga och smulas sönder mellan fingrarna (de slutar brännas då de är torkade, typ.)
3. Sortera ut eventuella stjälkar och mal ned bladen till ett pulver 
med t ex matberedare eller stavmixer.
4. Använd
till smoothies, i matlagning, tillsammans med müsli eller vad fan som helst.
 

Banankaka (enligt alla regler)

Publicerad 2013-06-05 23:23:00 i Bakning, Efterrätter, Frukost, Low carb, Mellanmål,

Utan socker och med lite kolhydrater är detta en kaka de flesta kan avnjuta med gott samvete.
Jag tyckte om denna kakan just för att den inte är så söt, men om du vill kan du öka på sötningen något. Servera som den är eller med en klick jordnötssmör!
Du behöver:
2 bananer
3 ägg
1 dl kvarg/kesella
1 msk agavesirap (eller 2 msk honung)
½ dl vatten
1 ½ dl kokosmjöl (går att byta ut ½ dl till mandelmjöl så blir kakan saftigare)
4 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt
ca ½ tsk kanel
 
Sätt ugnen på 175 grader. Använd stavmixer för att mosa bananerna. Tillsätt ägg, kvarg, agave/honung och vatten och mixa slätt. Blanda ihop de torra ingredienserna i en egen bunke och blanda sedan ned i smeten. Smöra och bröa en brödform (jag använde kokosolja som smör och riven kokos som ströbröd). Häll i smeten och grädda i ugnen i ca 45 minuter.
 
 

Bananplättar

Publicerad 2013-06-05 23:02:00 i Enkelt, Frukost, Mellanmål,

Nyttiga, söta, lättlagade och med få ingredienser. Perfekt frukost eller mellanmål. 
Du behöver:
2 bananer
1 ägg
1 kryddmått kanel
Smör att steka i
 
Mosa bananerna i en skål. Tillsätt ägg och kanel och blanda till en (någorlunda) jämn smet. Stek gyllenbruna i smör. Jag gjorde dem till plättar för att de skulle vara lättare att vända.
Servera till blåbär och keso, perfekt till de söta plättarna!
 
 

Kaneltofu till blomkålsris

Publicerad 2013-06-03 21:36:23 i Huvudrätter,

En improviserad version av en vietnamesisk rätt tolkad av buddistiska munkar. Blandningen av röd chili, svartpeppar och kanel är grym. Jag har inget exakt recept på det än men tänkte att jag skulle lägga upp det ändå, som matinspiration!
 
Du behöver (för 2-3 personer):
Ett paket naturell tofu (infryst och upptinad)
1 gul lök
½ röd chili (behåll fröna för hetta)
1 liten vitlöksklyfta
Olja till stekning
Sojasås
Ev lite balsamvinäger
Svartpeppar
Kanel
Ev vatten
 
Tofun ska frysas in och tinas upp för att få bäst konsistens och ta upp mer smak. Tryck ut så mycket av vattnet du bara kan och skiva i smala skivor. Skiva lök, vitlök och chili. Stek i olja till tofun fått en bra stekyta. Häll på sojasås (ger en lite "köttigare" smak) och rikligt med malen kanel. Krydda generöst med svartpeppar och lite balsamvinäger. För att få mer spad så kan du hälla på lite vatten. Smaka av ordentligt. 
Jag gillar att servera detta till blomkålsris. Riv önskad mängd blomkål och skålla i kokande vatten ca 30 sekunder. Häll av i ett durkslag och smaka av med salt vid servering. 
 
Om du testar detta recept vill jag gärna veta hur du gjorde och hur det gick!
 

Raw peanut butter cups

Publicerad 2013-06-03 18:01:24 i Efterrätter, Low carb, Mellanmål,

Lite kladdande och ganska mycket pillande, men mycket gott. 
 
Du behöver:
Till "koppen"
ca 30 knäckformar
1 3/4 dl valnötter
4 st dadlar
2 msk kakao
Ett kryddmått vaniljpulver
En liten nypa salt
1 tsk vatten
 
Till fyllningen
Ekologiskt jordnötssmör (snälla inte Skippy eller någon sån skit)
 
Till toppen:
½ dl smält kokosnötsolja
½ dl kakao
1½-2 msk agavesirap (eller annan sötning)
 
Mixa valnötterna i matberedaren tills de blivit ett fint mjöl. Tillsätt dadlar och mixa till en kladdig smet. Häll på resterande ingredienser till kopparna och mixa litegrann. Tryck ut smeten i knäckformarna så att det blir väggar och en hålighet till jordnötssmöret. Klicka i lite jordnötssmör i varje kopp. Det kan bli kladdigt...
Vispa nu ihop alla ingredienser till toppingen. Portionera ut chokladsåsen över jordnötssmörskopparna med hjälp av en tesked. Ställ in i frysen tills chokladen stelnat. Varsågod!
(Om det blir någon chokladsås över kan du hälla den i t ex iskubsformer och ställa i frysen en stund så blir det en god både raw och vegansk mörk choklad!)

Om

Min profilbild

Felicia Lundmark

Jag är en 21-årig redan bitter, Sagan om Ringen-fanatisk, chokladsvag tv-spelsnaturbegåvning som nyss kom hem från en sjumånaderstripp genom Australien, Nya Zeeland och Vietnam. Jag är vegetarian sedan tolv år och varit i ett hatkärleksförhållande med mat i snart sex år, men bestämde mig för att det var dags att börja vara snäll mot mig själv. Jag älskar min gamla schäfer, choklad och "satanistisk skrikmusik". Jag avskyr klänningar, äpplepaj, religion och realityserier. Och just det, jag är född utan vänsterhand.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela