Multivitaminpulver
Brännässlor är med all rätt hatade, men de är även något av det nyttigaste vi kan hitta i vår trädgård.
Nässlorna är proteinrika och innehåller bland annat vitamin A och C, järn, kalcium, kalium och magnesium. De fungerar som anti-inflammatoriska, kolesterolsänkande och för att stärka immunförsvaret.
Nässlorna är proteinrika och innehåller bland annat vitamin A och C, järn, kalcium, kalium och magnesium. De fungerar som anti-inflammatoriska, kolesterolsänkande och för att stärka immunförsvaret.
Jag är trött på den gamla vanliga nässelsoppan och ville testa någonting annorlunda.
Eget multivitaminpulver:
1. Plocka nässlor
Om de redan hunnit växa sig stora så knipsa bara av toppen, de unga bladen.
1. Plocka nässlor
Om de redan hunnit växa sig stora så knipsa bara av toppen, de unga bladen.
2. Torka
Bred ut på en handduk och låt dem stå varmt och torrt i några dagar, vänd på dem ett par gånger. Du kan även lägga dem i ugnen på 50 grader med luckan på glänt, detta tar istället bara några timmar. Bladen ska bli frasiga och smulas sönder mellan fingrarna (de slutar brännas då de är torkade, typ.)
3. Sortera ut eventuella stjälkar och mal ned bladen till ett pulver
Bred ut på en handduk och låt dem stå varmt och torrt i några dagar, vänd på dem ett par gånger. Du kan även lägga dem i ugnen på 50 grader med luckan på glänt, detta tar istället bara några timmar. Bladen ska bli frasiga och smulas sönder mellan fingrarna (de slutar brännas då de är torkade, typ.)
3. Sortera ut eventuella stjälkar och mal ned bladen till ett pulver
med t ex matberedare eller stavmixer.
4. Använd
4. Använd
till smoothies, i matlagning, tillsammans med müsli eller vad fan som helst.