denenarmadekocken.blogg.se

Mitt bröd

Publicerad 2013-05-15 10:10:00 i Bakning, Frukost, Mellanmål,

Ett enkelt ciabatta-liknande bröd med fullkorn.
Nybakt bröd är svårslaget. Detta brödet passar bra som matbröd eller som syltmacka. Plus att du slipper vänta på dubbla jäsningar!
 
Du behöver:
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk (inte för kall!)
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
ca 6,5 dl vetemjöl
6 dl fullkornsmjöl 
+ mjöl till utbakning
 
Lös jästen i vattnet, tillsätt mjölk, honung, salt och slutligen mjölet. Arbeta snabbt ihop degen.
Strö över någon msk mjöl och låt jäsa under duk i 1-1½ timme.
Sätt ugnen på 240 grader.
Strö ut ungefär ½ dl mjöl på bakbordet och stjälp upp degen. Knåda inte!
Strö över lite mjöl och platta till degen något. Dela upp degen i jämnstora portionsbitar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Brödet behöver inte jäsa igen. 
Grädda i mitten av ugnen i 17-20 minuter. 
Låt svalna utan handduk så brödskorpan blir frasig.

Passar perfekt med grönsaker och hummus. Eller till soppa. Eller till allt.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Felicia Lundmark

Jag är en 21-årig redan bitter, Sagan om Ringen-fanatisk, chokladsvag tv-spelsnaturbegåvning som nyss kom hem från en sjumånaderstripp genom Australien, Nya Zeeland och Vietnam. Jag är vegetarian sedan tolv år och varit i ett hatkärleksförhållande med mat i snart sex år, men bestämde mig för att det var dags att börja vara snäll mot mig själv. Jag älskar min gamla schäfer, choklad och "satanistisk skrikmusik". Jag avskyr klänningar, äpplepaj, religion och realityserier. Och just det, jag är född utan vänsterhand.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela