Jag har varit sugen på sesamkakor jättelänge men dragit mig för att köpa de i affären eftersom de innehåller både glukossirap och socker. Så idag testade jag att göra egna! Det var görlätt och gick förvånansvärt fort.
Du behöver:
3 dl sesamfrön (oskalade är nyttigare!)
2 dl riven kokos
1 dl honung
1 kryddmått salt
Släng i alla ingredienser i en stekpanna. Stek på medelvärme under omröring i ungefär 10 minuter. Honungen ska karamelliseras, då den gjort det ska smeten bytt färg från blek till gyllene. Var försiktig så det inte bränns bara! Sleva över smeten på ett bakplåtspapper och lägg ytterligare ett ark bakplåtspapper ovanpå. Kavla ut smeten till en ½ cm tjock kaka.
Låt svalna. Om du, som jag, är perfektionist kan du skära kakan i jämna bitar med en kniv efter några minuter. Ett lite mer tidskrävande och klibbigare alternativ. Annars är det bara att vänta tills den stelnat helt och bryta loss bitar!
Jag testade att smälta några rutor mörk choklad (72%) och bre ut över halva kakan då den svalnat en stund. Skitgott!