Vegoburgaren #1 och sötpotatisfries
Detta var den absolut godaste vegetariska hamburgaren jag ätit. Och jag är godhjärtad nog att dela med mig av receptet. Fetaosten går perfekt ihop med sötpotatisfries, vars recept du finner längst ner.
Quornburgare med fetaost (4-6 st)
300 g quornfärs
3 ägg
4 msk maizena eller potatismjöl
1 vitlöksklyfta
½ gul lök
½ - 1 röd chilifrukt
1½ tsk torkad oregano
200 g fetaost
1 tsk sojasås
Salt och peppar
(Ströbröd om du upplever att burgarna inte kommer hålla ihop)
Finhacka vitlök och lök och stek i olivolja. Tillsätt quornfärsen och stek tills den är ganska torr. Låt svalna.
Finhacka chili och blanda ned med resterande ingredienser i en bunke. Smula i fetaost.
Forma till biffar och stek i generöst med rapsolja på hög värme ett par minuter på båda sidorna.
Eftergrädda i ugnen i 15 min på ca 200 grader.
300 g quornfärs
3 ägg
4 msk maizena eller potatismjöl
1 vitlöksklyfta
½ gul lök
½ - 1 röd chilifrukt
1½ tsk torkad oregano
200 g fetaost
1 tsk sojasås
Salt och peppar
(Ströbröd om du upplever att burgarna inte kommer hålla ihop)
Finhacka vitlök och lök och stek i olivolja. Tillsätt quornfärsen och stek tills den är ganska torr. Låt svalna.
Finhacka chili och blanda ned med resterande ingredienser i en bunke. Smula i fetaost.
Forma till biffar och stek i generöst med rapsolja på hög värme ett par minuter på båda sidorna.
Eftergrädda i ugnen i 15 min på ca 200 grader.
Sötpotatisfries
Önskad mängd sötpotatis (2 st räckte gott och väl till min familj på fyra. Då var det dock väldigt stora potatisar så använd huvudet.)
Olivolja
Flingsalt
Peppar
Dela sötpotatisen på mitten, en gång lodrätt och en gång vågrätt. Skär till lika stora stavar (vilket jag misslyckades med fullständigt). Lägg dem i en bunke och kasta runt med olivolja, salt och peppar.
Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Det är viktigt att de ligger glest (och absolut inte ovanpå varandra) så de inte ångar på varandra, vi vill ha dom krispiga!
Sätt in i ugnen på ca 230 grader. Ta ut efter 15 minuter och vänd på dem, sätt in igen i 10 min.
Håll ett öga på dem, om du gjort dem smalare än mina så kan de behöva kortare tid i ugnen!
Önskad mängd sötpotatis (2 st räckte gott och väl till min familj på fyra. Då var det dock väldigt stora potatisar så använd huvudet.)
Olivolja
Flingsalt
Peppar
Dela sötpotatisen på mitten, en gång lodrätt och en gång vågrätt. Skär till lika stora stavar (vilket jag misslyckades med fullständigt). Lägg dem i en bunke och kasta runt med olivolja, salt och peppar.
Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Det är viktigt att de ligger glest (och absolut inte ovanpå varandra) så de inte ångar på varandra, vi vill ha dom krispiga!
Sätt in i ugnen på ca 230 grader. Ta ut efter 15 minuter och vänd på dem, sätt in igen i 10 min.
Håll ett öga på dem, om du gjort dem smalare än mina så kan de behöva kortare tid i ugnen!
Till dessa serverade jag en sås på yoghurtbas kryddad med örtsalt, sambal oelek och sweet chili-sås.