Ät skal!
Frukt och grönsakers skal finns för att skydda dem mot gifter (och rovdjur). Därför är det ju logiskt att om vi äter skalen så får vi i oss den näringen som i sin tur hjälper vår kropp att skydda sig mot gifter (rovdjuren får du fortfarande akta dig för). Vissa skal är rent ut sagt äckliga, men vissa förstår jag inte varför vi lärt oss att slänga.
- Som jag nämt tidigare sitter nästan all näring i en aubergine i skalet. Vad som ger auberginen sin mörka färg är en antioxidant som bland annat tros hämma cancerspridning,
- Sluta pilla bort det vita på apelsiner, det är fullt av cancerbekämpande ämnen. Riv gärna skalet och ha på yoghurt eller i matlagning!
- Snoppa inte dina jordgubbar då du gör smoothies. Stjälken och bladen från jordgubbsplantan innehåller mycket järn och används ofta för att förbättra matspjälkningen.
- Skalet på kiwis innehåller tre gånger så mycket antioxidanter som fruktköttet. Jag var först skeptisk till dess luddiga skal men det är förvånansvärt gott!
- C-vitaminerna i ett äpple sitter främst i dess skal.
- Gurka är mestadels vatten, men dess skal innehåller proteinet kollagen som är bra för kärlen och hudens spänstighet.
- Många kärnor hjälper matspjälkningen på traven och är fulla av fibrer och vitaminer. Till exempel papaya, vindruvor, melon och äpplekärnor!

Om du inte tycker om smaken av jordgubbsblad eller konsistensen av kiwiskal så är det perfekt att låta dem sitta kvar då du gör smoothies. Du kommer garanterat inte märka av dem.