denenarmadekocken.blogg.se

Chiapudding a la Risifrutti

Publicerad 2013-07-25 15:37:00 i Enkelt, Frukost, Low carb, Mellanmål,

Det här är en egen tollkning av den klassiska Risifruttin. Utan ris och fullproppad med protein, kostfiber och omega-3. Chiafröna ger dessutom liknande konstistens som Risifrutti!
Den vanliga mjölken och grädden kan säkerligen bytas ut mot veganalternativ!
Du behöver:
2 msk chiafrön
5 msk mjölk
1 msk grädde
ca ½ tsk vaniljpulver
ca 1 tsk agavesirap

Blanda ihop alla ingredienser och ställ i kylen i 2 timmar. Om du skulle vilja ställa den i kylen över natten så kan det behövas mer vätska.Toppa med hallon/chia-sylt och avnjut!
 
 

Krämig chokladsmoothie

Publicerad 2013-07-24 12:07:00 i Efterrätter, Enkelt, Frukost, Mellanmål, Smoothies,

Min nya favoritfrukost. Jag äter den i skål med sked och toppar med riven kokos. Avokadon gör chokladen härligt krämig, bananen sötar, nötsmöret ger en fyllig fudgesmak och kanelen hjälper att ta fram kakaosmaken.
 
Du behöver:
1 stor banan
½ avokado
1 näve färsk spenat
½-1 tsk jordnötssmör (eller annat nötsmör)
ca 1 dl mjölk
1 kryddmått kanel
1 msk kvarg och/eller proteinpulver 
(jag använder hampapulver)
 
Mixa allting med stavmixer. Häll upp i skål eller glas och toppa med riven kokos, nötter eller bär.
 

Yoghurttoppar

Publicerad 2013-07-24 11:41:00 i Efterrätter, Enkelt, Mellanmål,

Superenkelt, nyttigt och görgott godis som svalkar i sommarvärmen. De smälter ganska fort så förvara dem du inte tänkt äta direkt i frysen!
Blanda ihop kvarg (eller yoghurt), agavesirap (eller honung), limejuice och vaniljpulver
Lägg ett ark bakplåtspapper på en skärbräda. Klicka ut små kluttar på bakplåtspappret och sätt in i frysen.
Vänta tålmodigt i några timmar innan avnjutning.
 

Raw pasta med soltorkad tomatsås

Publicerad 2013-07-24 11:28:00 i Huvudrätter, Rawfood,

Du behöver:
1 zucchini (per person)
Tomatsås (jag använde den från mitt pizzarrecept, klicka här)
Körsbärstomater
Mandelost (recept hittar du här)
 
Strimla din zucchini med potatisskalare så att den liknar bandpasta. Skalet ska med, men kärnhuset kan du utesluta. Blanda runt pastan med ungefär ½ dl tomatsås. Skiva ner några körsbärstomater i blandningen och garnera slutligen med att smula över lite mandelost.
Fantastiskt gott! Du kommer inte ens tänka på att det inte är en "varmrätt".
 

Kesomellanmål

Publicerad 2013-07-24 11:15:00 i Enkelt, Frukost, Mellanmål,

Du slänger snabbt ihop denna lilla måltid.
Allt du behöver är:
En banan
En näve blåbär (frysta går bra)
En näve granatäpplekärnor (kan uteslutas om du inte har det liggandes hemma)
En generös skopa keso
Önskad mängd kanel
 
Släng ihop allting i en skål och sträck dig efter en gaffel.
 

key lime smoothie

Publicerad 2013-07-24 10:53:00 i Frukost, Mellanmål, Smoothies,

Du behöver:
1 stor banan 
Saften från ½ lime
(Rivet limeskal)
2 msk kvarg/kesella
1 näve färsk spenat
1½ dl mjölk (byt gärna ut en del till kokosmjölk)
En nypa vaniljpulver
Riven kokos till garnering
 
Blanda allt (utom riven kokos) i mixer. Vill du ha den sötare så tillsätt lite agavesirap. Vill du ha en tjockare konsistens kan du ha i en halv avokado. Garnera med kokosflingor och servera väl kyld. 
 

Quinoagratäng med tacosmak

Publicerad 2013-07-15 19:21:12 i Huvudrätter,

Du behöver:
2 dl okokt (röd) quinoa
1 zucchini
2 ägg
2 dl keso
½-1 röd lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tacokrydda
1 msk sambal oelek (eller annan stark sås)
2 dl riven ost (själv blandade jag hushållsost med parmesan)
1 tärnad avokado
1 tärnad tomat (eller 6 st små)
½ dl tärnad paprika
Kryddning efter smak: salt, peppar, paprikapulver, oregano, basilika, cayenne och lite timjan.
 
Sätt ugnen på 200 grader. Koka quinoan. Riv zucchinin och lägg hälften i matberedaren. Tillsätt ägg, keso, hackad lök, vitlök, tacokrydda och sambal oelek i matberedaren. Mixa tills slätt och häll i en bunke. Tillsätt nu resterande av den rivna zucchinin, 1 dl ost, avokado, tomat och paprika i bunken. Rör om. Krydda. Tillsätt quinoan och rör om försiktigt. Komplettera eventuellt med mer kryddning, det ska gärna vara lite spicy. 
Häll smeten i en gratängform, oljad med lite olivolja, och sätt in i ugnen. Efter 30 minuter lägger du på resten av osten och sätter in i ytterligare 30 minuter.
Servera med sallad, keso och gärna en sås (förslagsvis en kryddig yoghurtsås).
 
 

Banan- och chokladglass

Publicerad 2013-07-08 20:40:00 i Efterrätter, Enkelt, Mellanmål, Rawfood,

Snabb, enkel, nyttig och jättegod chokladglass. Lite för bra för att vara sant. Men så är det!
Grund:
2 frysta bananer
1 msk kakao (mer/mindre beroende på hur chokladigt du vill ha det. Jag har väl i ungefär ett paket.)
 
Tillval (en eller flera):
Jordnötssmör
Några matskedar kokosflingor
Kanel
Vaniljpulver
Havssalt
Chokladbitar
Raw chokladsås (ta receptet härifrån)
Hackade nötter
 
Mixa allt i matberedare och smaka av. Gott om sötma kommer från bananerna, men om du vill ha bort lite av detta (eller banansmaken) så föreslår jag att du testar att ha i något salt, som jordnötssmör. Min absoluta favoritkombo är kakao/jordnötssmör/kanel toppad med kokos. Ojojoj. 
Kan ätas direkt eller förvaras i frysen! Plocka fram en stund innan servering.
Överst: Choklad- och jordnötssmörsglass toppad med kokos
Vänster: Choklad, kanel och vanilj med bitar av mörk choklad
Höger: Choklad och raw mörk chokladsås (såsen stelnar i kontakt med kyla och blir som chokladkross om du mixar det)
 

Quinoasallad

Publicerad 2013-07-08 19:35:00 i Enkelt, Huvudrätter,

Förslag på hur en quinoasallad kan se ut. Blandningen mellan sötsyrligt och salt är uuunderbar.
 
Till salladen:
Röd quinoa (kokt eller blötlagd)
Körsbärstomater
Gurka
Paprika
Röd lök
Avokado
Sallad av något slag
Fetaost
Lite färsk basilika
Hacka allting i små bitar och släng i en skål. I princip alla grönsaker passar i en quinoasallad.
 
Till dressing:
Passionsfruktsvinäger
Fikon balsamico
Örtsalt och svartpeppar
Ev limejuice
Jag inser att vinägrerna (Vinägrarna? Vinägrer?) jag använt är ganska ovanliga. Men tricket är att få med den sötsyrliga smaken. Mango passar också jättebra, det finns färdig mangovinäger men annars kan du mixa ihop en mogen mango med balsamvinäger och olivolja. 
 
Meningen var alltså bara att slänga ut lite matinspiration. Tips och förslag uppskattas väldigt mycket!
 

Svalkande snabbsorbet

Publicerad 2013-07-08 14:11:00 i Efterrätter, Enkelt, Mellanmål, Rawfood,

Jättefräsch sorbet med endast tre ingedienser.
Dadlarna blir som små kolasmakande bitar.
 
För 1 (eller 2 små) portioner:
1 mango (fryst eller färsk)
Juice från ½ lime
2 st dadlar
Mixa mango och lime slätt. Tillsätt dadlar och mixa nu bara 1-2 sekunder.
Om du använt fryst mango är din sorbet redan redo att ätas. Annars är det bara att ställa in den i frysen en liten stund. Men inte för länge, då blir det stenhård.
Servera som den är, eller ackompanjerat med lite jordgubbar!
 

Zucchinigratäng med mozzarella

Publicerad 2013-07-08 13:59:00 i Huvudrätter,

En improviserad lunch häromdagen som blev mycket uppskattad. En typisk smakkombination av tomat, rödlök, mozzarella och basilika gjort matigt med zucchini och svamp. 
För ca 4 portioner:
1 zucchini
1 liten rödlök
½ purjolök
2-4 st färska champinjoner
250 gram körsbärstomater
2 paket mozzarella
En näve färsk basilika
Olivolja
Örtsalt och svartpeppar

Skär zucchinin diagonalt på mitten. Skiva nu en halva i taget till tunna skivor med osthyvel. Lägg i ett durkslag och strö över salt. Låt stå i en halvtimme så att vätskan dras ut. Sätt under tiden ugnen på 200 grader och olja en gratängform. Skär lök, champinjoner, tomater och mozzarellan i skivor. 
Skölj zucchinin och låt den rinna av. Gör nu lager av zucchini, lök, basilika och champinjoner. Krydda var lager med örtsalt och nymald svartpeppar. Överst strör du tomaterna och mozzarellan.
Ställ in i ugnen i ca 45 minuter. Osten ska ha fått en fin färg. Servera till grönsallad eller något betydligt mer fantasifullt än så.
 

Sockerfri smulpaj med vaniljkvarg

Publicerad 2013-07-08 13:34:00 i Bakning, Efterrätter,

Mitt hjärta har en alldeles egen plats för smulpaj.
I detta recept är det rabarber som gäller, men du kan byta ut det efter hjärtats begär. Jag har inga exakta mått för denna paj än. Men det är ju väldigt lätt att smaka sig fram och öka/minska beroende på hur stor paj man vill ha!
Till en stor paj behöver du:
Rabarber eller annan frukt/bär (tillräckligt för att täcka bottnen av din pajform)
ca ½-1 dl agavesirap
6-8 urkärnade dadlar
100 gram rumsvarmt smör eller ½-1 dl kokosolja
1 dl mandelmjöl
5 dl havregryn
2 tsk kanel
½ tsk vaniljpulver 
(om man vill)
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva rabarberna ganska tunt. Lägg dem i en kastrull med ca ½ dl vatten och ½ dl agavesirap. Värm försiktigt under omröring tills de blivit lite mjuka. Häll sedan i din pajform. Om du använder annat än rabarber kan du hoppa över detta steget.
Mixa nu ihop smör/kokosolja och dadlar, antingen hacka för hand eller i matberedare. Tillsätt mjöl och havregryn lite i taget och rör om (inte i matberedare). Häll nu i kanel (och vaniljpulver). Blanda allt till en grynig massa utan större klumpar. Tillsätt ½ dl agavesirap och rör om. Vill du ha det sötare så är det bara att smaka av med mer agavesirap. 
Strö pajsmeten över rabarberna och ställ in i ugnen. Som min mamma brukar säga så "är det klart då det luktar gott". Men titta till efter 20 minuter. Pajen ska ha fått en jämn gyllenbrun färg.

Servera som den är eller med vaniljkvarg. Inte skiten du hittar i affären, utan blanda önskad mängd naturell kvarg, vaniljpulver, lite limejuice och agavesirap efter smak. Supergott!
 

Om

Min profilbild

Felicia Lundmark

Jag är en 21-årig redan bitter, Sagan om Ringen-fanatisk, chokladsvag tv-spelsnaturbegåvning som nyss kom hem från en sjumånaderstripp genom Australien, Nya Zeeland och Vietnam. Jag är vegetarian sedan tolv år och varit i ett hatkärleksförhållande med mat i snart sex år, men bestämde mig för att det var dags att börja vara snäll mot mig själv. Jag älskar min gamla schäfer, choklad och "satanistisk skrikmusik". Jag avskyr klänningar, äpplepaj, religion och realityserier. Och just det, jag är född utan vänsterhand.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela