denenarmadekocken.blogg.se

Egna (raw & veganska) Snickers

Publicerad 2013-08-31 18:30:00 i Bakning, Efterrätter, Low carb, Rawfood,

Ren och skär perfektion. En mycket söt mastig smet med perfekt sälta, doppad i choklad som bokstavligen smälter i munnen. Snickers aint got shit against these babies.
Du behöver:
2 msk socker (rekommenderar ekologiskt rörsocker)
4 msk jordnötssmör
4 msk agavesirap
1 dl jordnötter
½ tsk vaniljpulver
En nypa havssalt (om du har osaltade jordnötter och/eller jordnötssmör kan du vara mer generös)
En halv sats raw chokladsmet, som du finner här.
 
Blanda ihop alla ingredienser (förutom chokladen) i en bunke. 
Bred ut smeten i en brödform (eller annan rektangulär form) täckt med bakplåtspapper. Ställ högst upp i frysen i ca 1 timme. Blanda ihop chokladen i en bredbottnad skål (så du får plats att doppa ner bitarna) då det är 5 minuter kvar. Ta ut och skär i bitar, i mindre munsbitar eller i "snickersstorlek".
Doppa en bit i taget i chokladen med hjälp av en gaffel. Låt den rinna av en kort stund på gaffeln innan du lägger ned biten på bakplåtspappret igen. Då kokosoljan i chokladen möter den kalla smeten stelnar den nämligen fort. Om du vill ha ett extra tjockt täcke av choklad rekommenderar jag att du gör en större sats choklad, doppar bitarna en gång, ställer in i frysen ett par minuter och doppar dem igen.
Nu har du två val. Antingen förvarar du dina underverk i frysen så att de får den där härliga snickersglass-konsistensen eller så ställer du in dem i frysen en kort stund och sedan flyttar över dem till kylen för en lite mjukare kladdigare konsistens. Vad du än väljer så kommer du inte bli besviken.
 

Plommonsmoothie

Publicerad 2013-08-27 15:37:00 i Enkelt, Frukost, Mellanmål, Smoothies,

Det är plommonsäsong! Jag har två kassar lila plommon i köket och nästa vecka ska de gula plockas. Så varje morgon gör jag en av dessa godingar.
Ett annat tips är att göra paj på plommon, mitt grundrecept för smulpaj hittar du här. Det är bara att dela plommonen på mitten, ta ur kärnan, släng i en pajform och strö över smuldegen.

För en smoothie:
5-6 st plommon
1 banan
½ äpple (jag använder gröna)
1½ dl mjölk 
ca ½ tsk kanel
½ dl frysta blåbär (valfritt)
 
Mixa med stavmixer och servera väl kyld!
Smoothien på bilden har två lager, det understa med blåbär och det översta utan. 
 

Raweos

Publicerad 2013-08-27 15:20:00 i Bakning, Efterrätter, Low carb, Mellanmål, Rawfood,

Raw oreos. Jag hittade detta receptet på www.shineonraw.com men har ändrat proportionerna.
En underbart god brownieliknande kaka med ett mittenlager av vaniljkräm. En nyttig beroendeframkallande favorit.
För ca 12 st behöver du:
Till kakorna
1½ dl valnötter
8 st urkärnade dadlar
5 msk kakao
½ tsk vaniljpulver
En nypa salt (helst havssalt)
 
Till vaniljkrämen
1 dl cashewnötter, blötlagda i 4 timmar (jag vet, förlåt)
1½ msk vatten
2 msk agavesirap
2 msk kokosolja
½ msk vaniljpulver
En liten nypa salt
 
Vi börjar med kakorna. Mal valnötterna i matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en smulig deg. Stjälp upp degen på en skärbräda eller annan jämn yta. Platta till med händerna (eller kavel) så det blir en stor jämntjock kaka. Gör nu små runda kakor med hjälp av kakform, eller annat runt objekt. Jag använde en äggkopp:
Kanterna som blir över rullar du ihop till en ny degklump och upprepar proceduren. Lägg hälften av kakorna på ett fat. 
Nu till fyllningen. Blanda alla ingredienser i matberedare. Låt det mixas ett tag så den blir så slät som möjligt. Klicka ut fyllningen på kakorna du har på fatet. Lägg på andra hälften av kakorna som lock.
Ställ in i frysen ett par timmar innan servering för maximal konsistens. Förvara även eventuella rester (det kommer inte finnas några rester) i frysen. Då de är riktigt kalla blir de nästan som en oreo sandwich-glass. Ja, ni hör ju bara.
Avnjut, med gott samvete! Det vet jag att jag ska göra nu.
 
 

Mjuk chokladcrisp

Publicerad 2013-08-21 21:57:00 i Efterrätter, Enkelt, Low carb, Mellanmål, Rawfood,

Detta råkade hända i köket idag. Rawfoodsnacks har jag gjort förut men näst intill alltid med dadlar. Så här är något för er dadelhatare (varför finns det sådana?).
Fikonen passar perfekt till choklad och kärnor tillför ett smaskigt "crisp".
 
För ca 7 st (1-2 portioner):
4 st soltorkade fikon
ungefär 12 st mandlar
1 krm kanel
1 tsk kokosolja (mer/mindre beroende på hur torr smeten blir)
Kakao efter smak (använde ungefär en msk) + extra att rulla i
ev 1 nypa vaniljpulver
 
Kör mandlarna i matberedaren. Tillsätt fikonen och mixa en kort stund. Häll sedan i resterande ingredienser och mixa ihop. Forma smeten till bollar och rulla i kakao. Färdigt, på under 2 minuter!
 
 

Kokoschoklad

Publicerad 2013-08-21 10:06:00 i Efterrätter, Enkelt, Low carb, Rawfood,

Minns ni den här?
Det gör jag, alldeles för väl. Jag har varit bitter ända sedan den slutade säljas. Fram tills nu!
Jag har nämligen hittat det hundra gånger bättre substitutet, båda godare och nyttigare.
Jag har tidigare lagt upp ett recept på raw mörk choklad. Använd detta och tillsätt ungefär 5-6 msk riven kokos till smeten. Häll i valfria formar, ställ i frysen 20 minuter och förvara sedan i kylen.
Helt fantastiska!
Chokladmumin!
 
 

Ät skal!

Publicerad 2013-08-20 17:08:00 i Allmänt,

Frukt och grönsakers skal finns för att skydda dem mot gifter (och rovdjur). Därför är det ju logiskt att om vi äter skalen så får vi i oss den näringen som i sin tur hjälper vår kropp att skydda sig mot gifter (rovdjuren får du fortfarande akta dig för). Vissa skal är rent ut sagt äckliga, men vissa förstår jag inte varför vi lärt oss att slänga.

  • Som jag nämt tidigare sitter nästan all näring i en aubergine i skalet. Vad som ger auberginen sin mörka färg är en antioxidant som bland annat tros hämma cancerspridning,
  • Sluta pilla bort det vita på apelsiner, det är fullt av cancerbekämpande ämnen. Riv gärna skalet och ha på yoghurt eller i matlagning!
  • Snoppa inte dina jordgubbar då du gör smoothies. Stjälken och bladen från jordgubbsplantan innehåller mycket järn och används ofta för att förbättra matspjälkningen.
  • Skalet på kiwis innehåller tre gånger så mycket antioxidanter som fruktköttet. Jag var först skeptisk till dess luddiga skal men det är förvånansvärt gott!
  • C-vitaminerna i ett äpple sitter främst i dess skal.
  • Gurka är mestadels vatten, men dess skal innehåller proteinet kollagen som är bra för kärlen och hudens spänstighet.
  • Många kärnor hjälper matspjälkningen på traven och är fulla av fibrer och vitaminer. Till exempel papaya, vindruvor, melon och äpplekärnor!
Glöm inte att skölja frukt och grönt ordentligt innan du äter dem. Eller köp ekologiskt, det är det bästa alternativet.
Om du inte tycker om smaken av jordgubbsblad eller konsistensen av kiwiskal så är det perfekt att låta dem sitta kvar då du gör smoothies. Du kommer garanterat inte märka av dem.

Quornfylld gratinerad aubergine

Publicerad 2013-08-13 16:40:00 i Enkelt, Huvudrätter, Low carb,

Enkelt att slänga ihop, med lite ansträngning och perfekt resultat!
Jag får spader på människor som slänger skalet på sina auberginer, då det är där all näring sitter. Utnyttja det istället för att få mer smak och lite tuggmotstånd i dina rätter.
 
För 2 portioner behöver du:
1 aubergine
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 150 gram quornfärs (jag använder alltid den från Anamma eller Hälsans Kök)
Önskad mängd riven ost av eget val
Örtsalt, svartpeppar och paprikakrydda
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skär auberginen i två delar horisontellt. Gröp försiktigt ut "köttet" med hjälp av en liten kniv och fingrarna (Per Morberg-style). Lägg skalen bredvid varann i en liten ugnsform och strö över lite salt. Medan du hackar aubergineköttet och löken kan du förgrädda skalen i ugnen en stund, men det behövs inte.
Fräs lök och vitlök i en stekpanna. Tillsätt aubergine och krydda med salt och peppar. Häll i quornfärsen och stek på ganska låg värme 5 minuter. Krydda med paprikakrydda, och eventuellt mer salt & peppar (brukar vara ganska generös med svartpepparn).
Fördela färsen i aubergineskalen och strö över riven ost. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter.
Serverades idag på en bädd av färsk spenat, plommontomater och paprika. Yum!
 

Zucchinipizza

Publicerad 2013-08-05 21:54:00 i Huvudrätter, Low carb,

Ja, jag älskar zucchini. Här är ett snabbt recept på en gratinerad zucchini som stillar pizzasuget.
 
För två portioner (eller en stor):
1 zucchini
ca 1 dl av min pizzasås (recept finner du här)
Fyllning av val (förslagsvis hackad paprika, rödlök, körsbärstomater)
Önskad mängd riven ost
Salt, peppar och torkad oregano
Ev lite färsk basilika
 
Sätt ugnen på 225 grader. Dela zucchinin horisontellt i två delar. Gröp ur den lite så du får plats med din fyllning, men ta inte bort för mycket! Placera halvorna i en ugnsform. Strö ett tunt lager med örtsalt över zucchinihalvorna. Täck botten av groparna med pizzasås. Fyll nu med din fyllning (och ev lite av zucchinin du gröpte ur tidigare). Strö över ost och sätt in i ugnen. Ge dem ungefär 20 minuter, men håll ett öga på dem då alla ugnar är olika.
Lägg upp på tallrikar, dra några drag med pepparkvarnen, strö över oregano, några basilikablad och servera!
Gärna med en sallad och en röra av något slag (som fetaoströra, vitlökssås eller keso). Enjoy!

Krusbärssmoothie

Publicerad 2013-08-05 21:31:00 i Enkelt, Frukost, Mellanmål, Smoothies,

Dags att skörda krusbären i trädgården! Krusbär är helt klart mina favoritbär att använda i smoothies. Jag brukar frysa in överflödet av skörden och ta fram dem under trista vintermornar.
 
För en smoothie behöver du:
1 banan
2 nävar krusbär
1½-2 dl mjölk
 
Mixa med stavmixer och servera kall!
 

Smoothie: Banan/Kokos/Kanel

Publicerad 2013-08-05 10:32:00 i Enkelt, Frukost, Mellanmål, Smoothies,

Fantastiskt god och enkel smoothie! De tre smakerna är som gjorda för varann.
 
För en smoothie:
1 banan
1-2 dl kokosmjölk 
1-2 dl mjölk av eget val
ca ½ tsk kanel
 
De ospecifika måtten är så du kan gå efter din egna smak, huruvida "kokosig" du vill ha den.
Blanda med stavmixer, släng i några isbitar och avnjut!
 
 

Om

Min profilbild

Felicia Lundmark

Jag är en 21-årig redan bitter, Sagan om Ringen-fanatisk, chokladsvag tv-spelsnaturbegåvning som nyss kom hem från en sjumånaderstripp genom Australien, Nya Zeeland och Vietnam. Jag är vegetarian sedan tolv år och varit i ett hatkärleksförhållande med mat i snart sex år, men bestämde mig för att det var dags att börja vara snäll mot mig själv. Jag älskar min gamla schäfer, choklad och "satanistisk skrikmusik". Jag avskyr klänningar, äpplepaj, religion och realityserier. Och just det, jag är född utan vänsterhand.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela