Zucchinigratäng med mozzarella
En improviserad lunch häromdagen som blev mycket uppskattad. En typisk smakkombination av tomat, rödlök, mozzarella och basilika gjort matigt med zucchini och svamp.

För ca 4 portioner:
1 zucchini
1 zucchini
1 liten rödlök
½ purjolök
2-4 st färska champinjoner
250 gram körsbärstomater
2 paket mozzarella
En näve färsk basilika
Olivolja
En näve färsk basilika
Olivolja
Örtsalt och svartpeppar
Skär zucchinin diagonalt på mitten. Skiva nu en halva i taget till tunna skivor med osthyvel. Lägg i ett durkslag och strö över salt. Låt stå i en halvtimme så att vätskan dras ut. Sätt under tiden ugnen på 200 grader och olja en gratängform. Skär lök, champinjoner, tomater och mozzarellan i skivor.
Skölj zucchinin och låt den rinna av. Gör nu lager av zucchini, lök, basilika och champinjoner. Krydda var lager med örtsalt och nymald svartpeppar. Överst strör du tomaterna och mozzarellan.
Ställ in i ugnen i ca 45 minuter. Osten ska ha fått en fin färg. Servera till grönsallad eller något betydligt mer fantasifullt än så.