Ogräs-paj
Kirskålen är ett av Sveriges vanligaste ogräs men det är inte många som vet hur mycket man faktiskt kan göra med det. Detta pajrecept är helt fantastiskt, så ut i trädgården och kombinera nytta med nöje nu.
3 dl vetemjöl (jag improviserade dock med grahamsmjöl och fiberhusk)
150 g smör eller margarin
2-3 msk vatten
Blanda ihop alla ingredienser tills det blir en grynig massa. Tryck ut i en pajform och nagga några hål med en gaffel. Ställ gärna in i kylen ca 20 minuter. Förgrädda i 12 min på 225 grader.
3 ägg
2½ dl grädde
15 cm skivad purjolök
4-5 soltorkade tomater (eller efter smak)
Salt och peppar
2 dl riven ost (jag blandade parmesan och hushållsost. Herrgård borde funka jättebra.)
1½ matsked pinjenötter (helt valfritt)
Rensa och skölj kirskålen. Lägg bladen i kokande vatten några minuter och häll sedan i ett durkslag. Skölj igen och försök pressa ut så mycket vatten som möjligt ur bladen. Blanda nu alla ingredienser, utom osten, i en bunke. Strö hälften av osten över det förgräddade pajskalet. Häll över fyllningen och toppa med resten av osten. Sätt in i ugnen i 35-45 minuter. Om osten börjar se bränd ut är det en bra idé att täcka över med folie den sista stunden. Servera med sallad!